Malino kanarini Dalmacija-Hrvatska (Malinois Waterslager canaries Dalmatia-Croatia)

skolovanje malinoa(waterslager school)

Moji poceci sa malinoima(History / Background)
Moje fotografije(My Photo Album)
Cool Malinois Waterslager web sites
skolovanje malinoa(waterslager school)
Video snimke malinoa(Waterslager videos)
Ocjenske liste(list of judgments)
Rezultati natjecanja u 2007(Results of Waterslager competition in Croatia 2007)
Kontaktirajte me(Contact Me)

Skolovanje malino kanarinaca (waterslager school)
trenutno samo na Hrvatskom jeziku(temporary only on Croatian language)

Školovanje Malinois Waterslager kanarinaca

 

Kao što i ovaj naslov kaže,obradit ću malo temu školovanja malino kanarinaca.

Školovanje malino kanarinaca započinje odmah nakon osamostaljenja od majke.Poželjno je da se svi osamostaljeni mladi odvoje u posebnu volijeru sa odabranom(nim) starim mužjakom(cima) učiteljem.U tom periodu mlade i dalje hraniti sa breeding sjemenskom hranom.Držanje mladih u volijeri traje zavisno od vremena i uzgajivača.Neki uzgajivači odvajaju mlade u male kaveze već početkom rujna ,a neki belgijski uzgajivači 20 dana prije prvog natjecanja.U Belgiji prva  natjecanja započinju koncem studenoga.

Moj način školovanja je, da odvajam mlade mužjake u male kaveze koncem rujna i polako ih zamračujem početkom listopada.Škola traje mjesec dana nakon čega se mladi treniraju po 30 minuta za natjecanje.

Isto tako dok su u volijeri slušam mlade mužjake i odmah beskompromisno uklanjam mlade sa nepoželjnim turama (preglasno ispjevavanje flauta i bellena(moji prijatelji kažu svadba) ili sa kaznenim turama kao što je riet.

Kad odvajam mlade u pojedinačne kaveze,prvo puštam mlade 7 dana nepregradjene da se vide medjusobno.Nakon toga ih pregradjujem da se ne vide, traje isto 7dana.Nakon tih sedam dana počinjem ih postupno zamračivati.

Jako je bitno da mladi ako je moguće  ne prestanu pjevati dok ih zamračujete,jer u suprotnom gube kondiciju u pjevanju i samim tim kasnije se razvijaju u pjesmi.

Kad ih stavim u pojedinačne kaveze ,počinjem im davati smjesu sjemena po vlastitom receptu.

Ja im dajem omjer 3.kilograma škajole(svjetlo sjeme),2.kilograma uljane repice(po mogućnosti crvenkaste),pola kilograma lana i 20. dekagrama zobi.Isto tako im dajem tada i jedanput tjedno meke hrane i multivitamina u vodu.

Kad mladi već počinju da frmiraju pjesmu ,mlade sa formiranom pjesmom stavljam bliže učitelju.

Moje mišljenje u vezi da li koristiti učitelja ili ne,da, treba koristiti učitelja.Ako ne koristite učitelja ,mladi koji se brže razvijaju u pjesmi ,postat će praktički učitelji mladima koji zaostaju u pjesmi.Neki uzgajivači imaju teoriju da ako ne koristite učitelja ,mladi će pjevati ono što imaju u genima.Medjutim, to je samo djelomično točno.

Ja mislim da korištenje učitelja samo pospješuje kvalitetne mlade ptice da samo još kvalitetnije nauče ture.

A ako se želi vidjeti da li te ptice imaju kvalitet,iduće godine kad promjene perje ,ako ne promjene pjesmu,znači da imaju kvalitet u genima.

Isto tako moj savjet svim uzgajivačima malinoa je, da pticu koju su kupili, ako iduće godine izmjeni pjesmu ,ne koriste dalje u priplodu.

Ing.Darko Kulić                                  

Branitelja Dom.rata 2B

22000 Šibenik

Kontakt:

022-337-547

091-523-1584 ,e-mail: darko2604@si.t-com.hr

 

Sergije Kulić

Klarina 5

21000 Split

Kontakt:

021-488-662

e-mail: sergije.kulic@st.t-com.hr

malinois waterslagers Croatia